Risicobewustzijn en contractmanagement: serious business
Ons doel is om op een veilige manier maximaal resultaat voor de klant te behalen
Roel van der Heide, Algemeen Directeur Schot Verticaal Transport
Schot Verticaal Transport een divisie van de inmiddels negentig jaar bestaande Schot Groep, een familiebedrijf en dienstverlener op het gebied van kraanverhuur, infratechniek, rijplatenverhuur, gekoeld transport & logistiek, milieu- en civieltechnisch advies, beveiliging en ICT. Met Algemeen Directeur Roel van der Heide praten we vooral over risicomanagement, maar ook over de trend naar steeds verdere elektrificatie van werkmaterieel.
Roel is een echte vakman wat betreft verticaal transport, hij werkt sinds 2002 bij de Schot Groep en is al jaren directeur van Schot Verticaal Transport. Met 160 medewerkers en meer dan 100 kranen is Schot Verticaal Transport een van de grootste kraanverhuurbedrijven van Nederland. Het bedrijf kenmerkt zich door een multi-inzetbaar kranenpark, bestaande uit mobiele telescoopkranen (45 - 750 ton), mobiele torenkranen (38 - 65 meter), bakwagens en trekkers met autolaadkranen (tot 165 T/m), ruwterreinkranen, rupshijskranen, hoogwerkers en diverse twee- en drie-assige trekkers met (semi)diepladers voor transport. Vergaande juridificering Roel van der Heide: ‘Als er vroeger wel eens een incident was, loste je dit samen met de klant in goed onderling overleg op. De laatste tien jaar zie je veel meer “strijd’’ om de contractvoorwaarden ontstaan. Het is niet meer alleen de capaciteit, beschikbaarheid van kranen, snelheid en prijs die tellen. De condities waaronder onze dienstverlening tot stand komt, tellen net zo hard, zo niet harder, mee. De maatschappij en ook de markt van kraanverhuur juridificeert in hoog tempo. Vaak zie je dat vooral grotere klanten hun algemene contractvoorwaarden voor onderaannemers centraal stellen, maar deze voldoen veelal niet bij de specifieke inzet van kranen. Wij hanteren de voorwaarden van de VVT, de Vereniging voor Verticaal Transport. Deze conflicteren en de vraag is dan ook, hoe ga je hier mee om?’ Vroegtijdig overleg met de klant ‘In plaats van een en ander op zijn beloop te laten en te wachten tot er een incident of ongeval ontstaat, iets wat in het kader van ons kwaliteits- en veiligheidsbewustzijn overigens slechts zeer zelden gebeurt, is het beter om actief in overleg met klanten te treden. In het begin vonden we dat best spannend, want de vraag was natuurlijk of klanten hierop wel zaten te wachten. Maar hun reactie was juist positief. Er ontstaat een gezonde discussie over het wederzijds belang van contractcondities. Hierdoor neemt de bewustwording voor de risico’s verbonden aan de specifieke inzet van kranen en ook de intensiteit van de relatie toe. Wij juichen dit toe,’ aldus Roel.
We maken hijsschetsen, hijsplannen, TRA’s, V&G-plannen en hebben eigen veiligheidsdeskundigen in dienst
Leren van het buitenland ‘Schot Verticaal Transport is in toenemende mate ook actief in het buitenland,’ stel Roel van der Heide. ‘Hier zijn risicobewustzijn en contractmanagement nog verder gevorderd dan in Nederland. Hier leren we van. De discussie gaat verder dan punten en komma’s. “Serious business’’, zoals ze bij ons in Alkmaar wel eens zeggen. Dus redenen genoeg om er serieus mee bezig te gaan. Vroeger waren kraanverhuurders standaard meeverzekerd in de CAR, maar nu zijn we hier vaak van uitgesloten of krijgen we specifieke condities mee. Als leveringsvoorwaarden afwijken van onze condities dan laten we dit vooraf toetsen, zowel door onze juristen als ook door onze assurantiemakelaar Raetsheren, die heel goed in staat is om aan te geven welke verzekeringstechnische risico’s er aan bepaalde condities kleven. De vraag is natuurlijk hoe ga je met risico’s om, wat is je “risk appetite’’ en welke onderdelen kun je extra verzekeren en hoeveel kost dat? Raetsheren kan ons hierbij goed adviseren en ons helpen de beste inkoopcondities voor verzekeringen tot stand te brengen.’ Klantgerichtheid en veiligheid ‘We werken voor duizenden klanten en in toenemende mate zijn we ook internationaal actief. Tot tien jaar terug waren we vooral bouwgerelateerd actief, maar onze kranen zie je nu ook in de industrie, bij windparken, bij speciale hoogbouwprojecten en langs het spoor. Deze differentiatiestrategie heeft geleid tot sterke groei. Al deze klanten ontzorgen we, met als doel op een veilige manier maximaal resultaat te behalen, tegen een concurrerend kostenplaatje. Ontzorgen wil niet alleen zeggen het leveren van kranen, maar ook actief meedenken om de maximale veiligheidssituatie tot stand te brengen. Omdat er zowel in de bouw als industrie steeds meer met geprefabriceerde materialen wordt gewerkt, is ons kranenpark meer gedifferentieerd geworden. Kranen worden dan ook steeds zwaarder. Hier is substantieel in geïnvesteerd. Maar we investeren ook in engineering vooraf, we maken hijsschetsen, hijsplannen, Taak Risico Analyses (TRA’s), delen V&G-plannen (Veiligheid en Gezondheid). We hebben eigen veiligheidsdeskundigen in dienst en betrekken bij alles wat we doen de arbowetgeving. Daarnaast regelen we voor klanten alle vergunningen alsook de afsluiting van wegen en parkeerplaatsen,’ stelt Roel. ‘Alle risico’s en veiligheidsscenario’s worden bij ons tot in detail vooraf inzichtelijk gemaakt, alleen zo kun je veilig werken.’
Schot Verticaal Transport B.V
De inzet van LMRA’s is bij ons hetzelfde als ademen
Het vakmanschap van de kraanmachinist Roel stipt ook het vakmanschap van de kraanmachinist aan. ‘Hun rol moet zeker niet onderschat worden, we hebben hier per definitie goed opgeleide professionals op al onze kranen zitten. Aan hun professionaliteit besteden we extra veel aandacht. Zo hebben al onze machinisten een code 95-opleiding en specifieke hijsbewijzen voor alle typen kranen. Hiervoor is voortdurend bijscholing verplicht. Er is dus sprake van een continue leercurve. Naast vaktechnisch moet je als kraanmachinist ook communicatief zijn en het belang van veilig hijsen continu kunnen en willen uitdragen. We doen altijd een LMRA (Last Minute Risico Analyse), dat is bij ons hetzelfde als ademen, zeg maar. Er is ook meer inzet van data en complexe bedieningssystemen. Kraanmachinisten zijn met hun kennis en veiligheidsbewustzijn een belangrijke schakel in ons totale aanpak rondom risicomanagement en veiligheid bij onze hijswerkzaamheden.’ Elektrificatie ‘Elektrisch hijsmaterieel neemt tegenwoordig een grote vlucht. Hierin lopen we voorop,’ aldus Roel. Naast zo zuinig mogelijke verbrandingsmotoren bij transport, zetten we stevig in op elektrificatie van onze kranen. Ruim veertig procent van onze kranen is tot op zekere mate geëlektrificeerd. Recent hebben we onze eerste volledig emissievrije mobiele elektrische hijskraan Zero-Emission eLift in gebruik genomen. De markt van verticaal transport staat nooit stil. Schot Verticaal Transport zal ook in de toekomst blijven investeren in emissievrije hijskranen,’ besluit Roel van der Heide.
Grootste elektrisch aangedreven mobiele torenkraan ter wereld
Om tegemoet te komen aan de vraag naar een zo laag mogelijke C02-uitsoot op bouwplaatsen en ook om nog naar niveau vier op de CO2-prestatieladder te komen, heeft Schot Verticaal Transport onlangs de allereerste volledig elektrisch bedienbare mobiele torenkraan in gebruik genomen.
Mobiele elektrische hijskraan Zero-Emission eLift De nieuwe elektrisch bedienbare hijskraan met een eigen gewicht van 72 ton, een maximale hoogte van 66 meter en een maximale hijscapaciteit van 10 duizend kilo is de grootste elektrisch aangedreven mobiele torenkraan ter wereld, die kan werken op het stopcontact van een kookplaat. Een aansluiting van 16 ampère is vrijwel overal te vinden, waardoor elektrisch hijsen pas echt haalbaar wordt. Ook is het niet meer nodig om dikke stroomkabels over de bouwplaats te slepen. Een ingebouwd accupakket zorgt ervoor dat de piekvermogens opgevangen worden. Zodra de kraan ook maar luttele seconden niet bediend wordt, schakelen de hydraulische pompen automatisch uit, waardoor er vrijwel geen energieverbruik is. Ondertussen blijft de accu bijladen. Zelfs de energie die door het laten dalen van een last ontstaat, wordt gebruikt om de batterij bij te laden. Als er geen bouwstroom voorhanden is, kan de kraan ook hybride werken waarbij een kleine 3-cilinder Stage 5 dieselmotor samen met het accupakket de kraan van energie voorziet.
Ontzorgen
- Servicegericht
- Goed advies aan de voorkant
- Korte lijnen
- Productkennis
- Offerte op maat
- Snelle en adequate verstrekking van documenten
- Juiste nota’s
- Tijdige na-verrekeningen
- Geolied schade-afhandelingsproces
- Meedenken